Kreativ Inspiration: Samlinger

I 90’erne samlede børn på servietter og Diddl-papir og nu samler børn på LEGOkort fra Brugsen.

Samlinger kan også være omdrejningspunktet i kreative processer. Flere danske kunstnere arbejder med skabe samlinger. Eksempelvis Lasse Krog Møller, som har samlet cigaret-skodder. I hans udstilling på Kunsten i Aalborg blev skodderne sirligt hængt op med notat om, hvilken type cigaret det var, hvor den var fundet og årstal.


Sådan kommer du igang med din kunstsamling

  1. Indsamling: Gå en tur med dit barn, hvor I kigger efter skrald eller ting fra naturen, saml op og find flere af samme slags. I kan også gå på jagt efter samlinger hjemme. Det kan være kapsler, forskellige slags skeer, strømper osv.
  2. Opsætning: Efter indsamlingen skal I snakke om, hvordan I vil udstille og placere jeres samling. Hvordan skal genstandene placeres i forhold til hinanden og er der et sted, der er oplagt? Eksempelvis at tage skeerne helt ud af deres normale kontekst og placere dem i græsset stikkende op i luften.
  3. Fotografering eller fernisering: Når samlingen er placeret, kan I fotografere den, inden den forsvinder igen. I kan også holde en lille fernisering og på den måde give den kreative proces værdi.

 

Variationer

Samlinger kan ses i et endnu bredere perspektiv, som at samle farver, pletter på jorden eller smil, som barnet tegner.

Læring

Barnet træner sin visuelle opmærksomhed ved at lede efter samlinger og lærer, at selv skraldet kan have værdi i vores “brug og smid væk”-kultur.

Barnet udvikler sin evne til at reflektere over omgivelserne, som kunsten er i, når det selv skal placere samlingen.

Barnet udvikler sin kreative evne både ved at finde på, hvad der kan være en samling, men også når det skal beslutte hvor samlingen skal placeres.