Da jeg kom hjem igår, viste min datter mig stolt to kopi-ark med de populære hunde, Paw Patrol, som hun havde farvelagt. Indeni delte jeg ikke hendes begejstring, men tænkte på hvorfor kopi-ark er så udbredte? Både i institutionerne og i hjemmet. De her to var min kæreste nemlig ansvarlig for at have printet til hende.

Over aftensmaden fortæller jeg min kæreste, at jeg jævnligt snakker med ledere af særligt børnehaver, der nævner kopi-arkene som en stor udfordring ift. at udvikle barnets kreativitet og tegnehåndværk. Alligevel eksisterer kopi-tegningerne i de fleste institutioner, som jeg har besøgt. Det undrede mig!

Min kæreste svarede, at kopi-ark giver barnet et udgangspunkt for at gå igang med at tegne, modsat et helt hvidt papir hvor det kan være svært for nogle børn at komme igang. For hvad skal man tegne, når man har alle muligheder? Samtidig bliver kopi-ark også brugt til at skabe en fordybende proces for børnene, hvor de sidder stille og roligt og farvelægger. Af samme grund bliver kopi-ark også brugt som aktivering af børn, når ressourcerne er små. Det kræver nemlig ikke, at der sidder en voksen ved siden af og inspirerer til tegning, fordi børnene kan farvelægge selvstændigt.

Dvs. kopi-ark giver barnet et let udgangspunkt til at tegne, det aktiverer og så styrker det selvfølgelig også barnets finmotorik (særligt hvis målet er at tegne indenfor stregerne.)

MEN

– Det udvikler ikke barnets evne til at tegne figurer, mennesker, dyr osv. Tværtimod! Barnet risikerer at miste modet til at tegne streger selv efter at have set kopi-arkene tegnet af professionelle tegnere.

– Det udvikler ikke barnets fantasi eller kreativitet, fordi barnet blot skal farvelægge – ikke finde på.

Efter at have fremlagt mine argumenter mod kopi-tegning sagde min kæreste noget klogt:
I stedet for at forbyde kopi-tegninger, I de institutioner, som du hjælper, må du lave et alternativ. Et alternativ der dækker behovet for fordybelse og aktivering, for at papiret ikke er helt hvidt fra start, og noget der samtidig udvikler barnets evne til at tegne og være fantasifuld og kreativ.

Det havde han ret i.

Derfor har jeg lavet 15 forskellige fantasi-ark til gratis download og brug i institution, SFO eller hjemme. 

På hvert ark er jeg begyndt på tegningen, samtidig med at der er god plads til, at barnet kan udfolde sin fantasi, historiefortælling, kreativitet og tegne-håndværk. De er almindelig A4-størrelse og til frit brug.

Download fantasi-ark gratis her