Kreative ideer fra naturen

Der er to gode grunde til at lave kreative projekter i og med naturen:

  1. Naturen er fyldt med gratis materialer til kreative projekter. Meget forskellige materialer som blade, grene, kogler, mudder, sne, spindelvæv osv. Når et barn arbejder med nye materialer, som det ikke er vant til at arbejde med, har barnet ingen forventninger til, hvordan det kreative projekt skal ende med at se ud. Det gør, at barnet lettere tør prøve nogle forskellige ting af med materialet, og se hvad der sker. Uden pres om at det skal ende med at se ud på en bestemt måde. Kerneeksemplet på det modsatte er barnet, der bliver ked af, at tegningen ikke ender med at se ud, som barnet gerne vil have den til. Barnet bliver ked af det og vil ikke tegne mere. Sådan et forventningspres er der ikke, når barnet arbejder med nye materialer, som naturens. Fordi barnet ikke er vant til at skabe med fx spindelvæv, har barnet ikke en klar opskrift på, hvordan det skal lave noget med spindelvæv. Det stimulerer barnet til at tænke kreative tanker og prøve sig frem.
  2. Der er højt til loftet i naturen. Barnet har fysisk mere plads i naturen til at bruge sin krop aktivt og sin stemme. Det giver gode vilkår for en kreativitet, der er mere fri (og vild) end fx en, hvor barnet hele tiden skal passe på ikke at spilde maling på gulvet.

Både punkt 1 og 2 er med til at danne rigtig gode rammer for en kreativ udviklende proces for barnet: alternative materialer stimulerer kreative tanker og fjerner forventningspresset, og naturens rum giver plads til fri udfoldelse.

Sådan gør du

  1. Pak lidt materialer hjemmefra. Det kan være papir, blyanter, kul, snor, lim o. lign.
  2. Gå ud i naturen, fx en skov, og kig jer omkring: Hvilke materialer og ting fanger jer? Det kan være følelsen af bark på fingrene, et blads smukke form, farven på et efterladt stykke skrald, lyden af en fugl osv.
  3. Nu kan I enten dokumentere, det som fascinerer jer i naturen (fx ved at lave en tegning af barken, eller en abstrakt tegning af hvordan det føles at røre det), eller I kan lave noget med og af materialet (fx tage et stykke bark, som I finder på jorden, brække det i stykker og sætte sammen på en ny måde).

I kan også lave fodaftryk med mudder, trykke med naturens materialer, gå på farvejagt, lave samlinger i naturen eller land art. Klik på de forskellige ideer og læs min guide til, hvordan I kan gøre.

God tur ud i naturen!

Tags: