Iscenesæt dig selv på gulvet

Skab sjove og underlige portræt-fotos ved at twiste vinklen:

Lad det flade gulv være baggrunden til fotografering, og lad barnet ligge på gulvet. Det store barn eller den voksne tager billeder fra fugleperspektiv ved at stå på en stol.

Barnet kan nu lege med synsbedrag og eksempelvis få det til at se ud som om, at barnet står op, selvom tyngdekræften gør, at barnet ligger ned på gulvet. Barnet kan skabe rekvisitter af karton, møbler og andre ting fra jeres hus. På den måde kan barnet lave forskellige scener, og lege med at posere, så det passer til scenen – eller omvendt: så det ser helt underligt ud.

Sådan gør I 

  1. Start med at tage et billede af barnet, der ligger på gulvet.
  2. Tag flere fotos, hvor barnet ligger på forskellige måder: Barnet kan lege, at det kravler, står op, er en kugle osv.
  3. Inddrag rekvisitter, som møbler, ting lavet i farvet karton, symboler, madvarer osv. og tag nye fotos.

Hver gang at I har taget et foto, er det vigtigt, at du viser barnet det, og at du spørger undersøgende ind:

  • Hvordan synes du, billedet ser ud?
  • Hvordan tror du, barnet på billedet har det?
  • Hvad tænker barnet?
  • Hvor er barnet henne?

Variationer

I kan være flere mennesker på samme billede, eller lave talebobler på papir, så fotoet kommer til at ligne en tegneserie. I kan også gå udenfor og undersøge, hvordan udtrykket ændrer sig, når baggrunden er asfalt eller græs.

I kan eksperimentere med at flytte rekvisitterne hen til en væg og tage billeder med op af væggen: Hvordan  ændres billedet ift. at fotografere med gulvet som baggrund?

Læring

Gennem samtalen med den voksne lærer barnet at analysere fotos og sætte ord på sine refleksioner. Barnet lærer også at arbejde ud fra sin forrige observationer og skabe nye fotos herudfra. Barnet udvikler sin evne til at få nye ideer, når det skal skabe nye rekvisitter og iscenesætte sig selv på billederne.