Kære forældre!

Der er noget, som I skal vide, inden I skal åbne de hjemmelavede julegaver fra jeres børn i år: I har en vigtig rolle for at fastholde jeres børns lyst til at skabe kreative ting og være stolt af dem.   

I december måned stresser landets børn og pædagoger. Det er ikke kun pga. normeringerne, men fordi børnene skal nå at producere en masse julegaver til familien. De vil så gerne overraske jer med gaver og har høje forventninger til, hvad gaverne skal være. Den 9-årige pige har opdaget, at far ikke vil bruge det armbånd, som hun lavede til ham sidste jul. Derfor er hendes krav til gaverne endnu højere i år. Hun vil så gerne lave noget, som han bliver glad for. Sådan rigtig glad for.

Det sætter pædagogen på arbejde. Om aftenen søger pædagogen på Google efter gode julegaveidéer til børn i skolefritidsordning. Midt i billeder af søde nisser og bemalede syltetøjsglas bliver pædagogen helt i tvivl om, hvad det pædagogiske mål med julegaver egentlig er? Er målet at gøre far glad ved at overraske ham med en julegave, som er lavet i smug? Eller handler det om at finde på kreative gaver, som pædagogen forestiller sig, at far vil have stående i vindueskarmen?

Pludselig slår en ny tanke ned i hende: Hvor er børnenes læring egentlig henne i julegaveshowet? Som pædagog må det primære være at udvikle barnet indenfor forskellige fokusområder og ikke at tage hensyn til, hvilken slags julegave, som far vil have stående i vindueskarmen.

Væk med de præfabrikerede hobbyprojekter
Det pædagogiske mål med julegaveværksted er først og fremmest at lave gaver, hvor børnene udvikler kompetencer, mens de laver dem. Øv! Dvs. at pædagogen ikke kan købe de der præfabrikerede fuglehuse fra hobbybutikken, hvor børnene kun skal sætte en klat maling, og så er gaven færdig og flot.

Derfor bliver pædagogen nødt til at lave et julegaveværksted ud fra didaktiske tanker om, hvilke kompetencer børnene skal udvikle. Og her bliver der gamblet med, hvordan gaverne ender, fordi nu er børnenes læreproces i fokus, og så ved man ikke hvad der sker – bortset fra læring naturligvis.

Julegaver lavet med fokus på læring
Så kære forældre, når I åbner jeres børns julegaver op i år, så husk at anerkend børnene for alt, hvad de kommer med. Glem kvalitetskontrollen og stil det hele frem i vindueskarmen. For børnene har lært noget, mens de lavede det, og det er lavet i kærlighed fra børnene og til jer

Tags: