Kreativ inspiration: Male på spor

Et helt blankt papir kan være intimiderende – hvordan laver jeg den første streg, hvad skal jeg overhovedet male, og hvad nu hvis den ikke bliver, som jeg gerne vil have den skal være?

For at give barnet et andet udgangspunkt (der ikke er helt blankt) kan du give barnet noget at male ovenpå, som en avis. Barnet får stimuli fra avisen til at få ideer til, hvad der skal males ovenpå. På den måde har barnet allerede fået en del af maleriet “foræret”.

I juli besøgte jeg Children’s Creativity Museum i San Fransisco. I alle deres workshops gav de barnet 20% af opgaven fra start. Eksempelvis havde de formet mænd af ståltråd, der lå klar på bordene. Det var en invitation til at barnet skulle sætte modellervoks på og lave en stop-motion film. De vil gerne gøre det nemt og overskueligt for barnet at komme igang med opgaven.

På samme måde giver billedet i avisen barnet 20% – der er allerede startet og stimuli fra avisen kan inspirere barnet til at male på andre måder, end det plejer.

 

Variationer

På min Facebook-side kan du printe billeder ud, som dit barn kan male ovenpå. Jeg plejer at printe dem i sort-hvid, for at barnets farverige maling skiller sig ud fra printet. Print gerne i A3, så der er plads til store armbevægelser.

I kan også tage billeder af noget, som jeres barn er interesseret i: legetøj, sandkasse set oppefra eller barnets hår fotograferet tæt på.

Malingen kan udskiftes med tusser, farveblyanter, collage eller hvad I har lyst til at arbejde med.

 

Læring

Barnet bliver udfordret i sin vante måde at male på, fordi det pludselig skal tage stilling til, hvad der mangler på dets billede. Det udvikler derfor barnets sans for at kigge på sammenspil mellem foto og maling: Hvilke ting kunne være sjove at male på mit billede? Skal det passe sammen eller overhovedet ikke passe sammen? Vil jeg male i samme farvenuancer eller ej? I alle de overvejelser bruger barnet sin evne til at få idéer.