Tegn og tal om jul

Brug tegning til at snakke om barnets forventninger til julen (også om det, der fylder meget for barnet: gaverne.)

Ved at forslå barnet at tegne en situation fra juleaften, har I et godt udgangspunkt til at tale om julen. Måden hvorpå dit barn tegner situationen, fortæller dig allerede meget om, hvordan det oplever julen. Her udfra kan du undersøge barnets følelser, oplevelser og forventninger til julen ved at spørge undersøgende ind til tegningen.

Sådan gør I

  1. Foreslå barnet at tegne en tegning af juleaften, gave-gavning og/eller gave-modtagelse
  2. Når barnet er færdigt, kan du bede det fortælle om sin tegning. Byg videre på fortællingen ud fra tegningen sammen med barnet og spørg ind til de forskellige følelser, som personerne på tegningen kan have. Fx. hvordan havde drengen det, da han fik en gave, som han ikke ville have? Eller da barnet så de levende lys på juletræet?

Variation

Julen har i forvejen julemanden, der lever i barnets fantasi. Udnyt det til at skabe endnu flere fantasifulde mennesker og dyr ind i jeres julefortællinger og styrk derved barnets fantasi.

Læring

Gennem julefortællingerne kan barnet bearbejde sine forestillinger og oplevelser med julen, som det at åbne gaver op. Tegning er en måde at snakke om det på, og den  giver den voksne et indblik i barnets indre.