Genbrugs-collager af julens gavepapir

Juleaften svømmer vi i gavepapir efter julegaverne er pakket op.

Gavepapiret er fyldt med forskellige mønstre, motiver og farver – det gør det til et interessant materiale at lave billeder med.

Sidste jul gemte en kollega og jeg alt vores gavepapir fra juleaften. Vi foldede det pænt sammen i poser og tog det med i SFO’en i åbningsdagene mellem jul og nytår. Så havde vi et nyt og anderledes materiale, som børnene kunne skabe udfra.

Sådan gør I

  1.  Saml gavepapir uden at krølle det. I kan også gemme gavebåndene.
  2. Find papir frem (A3 eller A4) og limstift/decoupage-lak (decoupage-lakken får gavepapiret til at sidde bedre fast og giver en mere ensartet overflade til slut. Kan købes i blank eller mat).
  3. Riv eller klip stykker af gavepapiret og lim på papiret. I kan både lave en collage, som ligner noget eller en abstrakt – nogle gange opstår ideerne undervejs, når barnet river et stykke papir, som ved en tilfældighed ligner noget, fx. en hund.
  4. Hvis I bruger decoupage-lak kan I give det et ekstra afsluttende lag.

Variationer

Brug samme metode på rumlige ting. Det kan være en julekugle, en papæske (I har sikkert mindre papæsker tilovers fra julegaverne), eller en anden overflade, som limen kan binde på.

Læring

Barnet eksperimenterer med, hvilke farver og mønstre, som barnet synes passer sammen, og udvikler dermed sin sans for at sammensætte et billede. Her udover udvikler barnet sin håndværksmæssige kompetencer indenfor at lave collage.

Barnet lærer også, at det vi normalt opfatter som skrald, kan genbruges til at skabe noget udfra.