Traditionen om at lave et græskar i efteråret har spredt sig, og foran mange huse kan man nu se forskellige lysende græskar. Men hvordan laver man græskar med mindre børn, der ikke kan skære i det hårde græskar selv? Og hvordan sørger man som forældre for, at det bliver på barnets præmisser og ikke kommer til at handle om, at man selv gerne vil have et flot græskar stående udenfor huset?
Sådan gør du
- Skær toppen af græskarret af, så der er god plads til at udhule det.
- Hjælp hinanden med at udhule græskarret: Børn omkring 1-2 år kan hjælpe med at hive trådene og kernerne ud, og de 2-3 årige kan hjælpe med at skrabe græskar-køddet med en ske.
- Giv dit barn en tusch, og spørg hvordan græskarret skal se ud? Skal det have et ansigt eller noget helt andet? Barnet tegner, hvorefter du skærer ud efter stregen. Det er her, den ambitiøse forælder kommer på prøve: Husk at skære efter barnets streg og ikke lave det om til den form, som du synes, det skal have.
- Hvis barnet tegner streger, der er svære at skære ud, lader du dem bare være som en tegning.
Variationer
I kan også male med maling på græskarret. Det kan I gøre efter, I har skåret huller ud, eller I kan helt undlade at skære huller i det.
I kan bruge de udskårne dele til at lave tryk med (ligesom kartoffeltryk), og I kan lave suppe af græskarkødet og riste kernerne.
Læring
Barnet udvikler sin taktile sans ved at røre indeni græskarret: Hvad der er tråde, kerner og mere hårdt græskarkød? Barnet lærer at tegne på en rumlig ting og bruger sin fantasi til at designe græskarret.