Kreativ inspiration: Hack broderiet

Nogle gange bliver jeg overrasket.

Som kunstlærer prøver jeg at følge med i, hvad børnene interesserer sig for: både indenfor det kunstneriske fag men også i fritiden. På den måde kan jeg planlægge kreative forløb, hvor der skabes en oprigtig indre motivation hos børnene.

Arbejde med smartphones, dyr og det ydre rum er sikre vindere, men de sidste år er jeg blevet overrasket over, at mange børn holder af det gamle håndværk at brodere.

Jeg har for nylig arvet en masse broderi, som har givet anledning til at undersøge forskellige måder at brodere på – og nytænke broderiet.

Jeg har eksperimenteret med at brodere med forskellige materialer: ståltråd (der gør at broderiet kan blive til en skulptur i stedet for et fladt billede), peberfrugt (der skaber rumlighed i broderiet fra start) og gavebånd (der kræver noget løst stof, for at man kan trække nålen igennem). Men der er uendelige muligheder for at hacke broderiet:

Prøv at brodere i en flad sandkage med snor og en stor nål, næste gang I bager.

Prøv at brodere i papir eller et skive rugbrød.

Prøv at brodere med Malacos slik-snørebånd (dem børn plejer at konkurrere om at spise på tid uden hænder).

Sådan gør I 

  1. Find materialer: Et stykke stof, papir, eller andet, du kan brodere i, og noget at brodere med: snor, sytråd, garn, gavebånd, ståltråd, slik-snørebånd m.m.
  2. Tegn en skitse af, hvad du vil brodere. Det kan være en figur, et symbol, der betyder noget for dig, en tekst eller noget abstrakt, der ikke ligner noget bestemt.
  3. Du kan brodere med korssting, stramaj-syning, kontursyning eller sy mere frit. Google er din ven, hvis du lige skal læse lidt op på de forskellige teknikker.

Variation

I kan brodere budskaber: Ting, som barnet ønsker at ændre i hverdagen. Læs hvordan her.

Læring

Barnet udvikler sin håndværksmæssige kompetencer indenfor broderi, samtidig med at det udvikler sine kreative evner ved at finde frem til motivet på broderiet. På samme måde bliver barnets  kreative evner udviklet ved at det skal finde på alternative materialer til broderiet.