Sig det med påskeliljer

På vej til biblioteket fandt jeg et lille kunstværk:

Påskeliljer med knold, der er bundet om gelænderet sammen med en lamineret gul seddel. På sedlen er et vers fra Grundvigs påskesamle.

Der er ingen afsender, men salmen er en vigtig ledetråd for at undersøge budskabet: Det er noget med påske og kristendommen.

Påskeliljen er et dansk symbol for Jesu genopstandelsen i påsken:
Jesus bliver korsfæstet og dør, men genopstår fra de døde påskedag.

På samme måde bliver påskeliljen korsfæstet, når den bliver hængt på et gelænder med en snor uden jord som liljens knold kan gro i. Det er et spørgsmål om tid, før påskeliljen visner og dør.

Street art er ofte uden afsender. Typisk fordi street-art-kunstneren laver kunsten ulovligt, og derfor ikke vil skrive afsender på værket. Den problemstilling løser nogle kunstnere ved at gemme sig bag et kunstner-navn, som fx. Banksy. Hans måde at lave street art på er blevet så kendt, at han ikke behøver at lave en signatur, for hans værker bliver kendt på hans male-stil.

Værker uden afsender vækker nysgerrigheden:

Hvem har hængt påskeliljerne op?
Hvorfor har de hængt dem op? 

Afsendere kunne være konfirmander, kirker, billedskole-elever, der gerne vil sætte fokus på påsken. Salme-verset og valg af påskeliljen fortæller os at de gerne vil sætte fokus på påsken som en religiøs begivenhed – ellers kunne de have nøjes med noget gult eller en hvilken som helst gul blomst.

Tags: